W każdej kuchni, zarówno tej mniejszej, jak i większej, znaleźć powinny się niezbędne sprzęty, których podstawowym zadaniem jest ułatwianie przygotowania posiłków. Kuchnia jednak to nie tylko miejsce „robienia” posiłków, to miejsce inspiracji, smaków, zapachów i różnorakich woni. To miejsce, które ma nas wspomóc w tworzeniu, a nie zwykłym „robieniu” bajecznych deserów, obiadów czy kolacji. Dlatego też kuchnia powinna być urządzona ze stylem, ale w sposób najbardziej dla nas użyteczny.
Wybór kolorystyki i dodatków
Dodatki kuchenne, które ułatwią codzienną pracę to przede wszystkim zgrabne garnuszki, malowane spodeczki, odporne na zabrudzenia i wytrzymałe pojemniczki każdego rodzaju, serwetki i ściereczki pasujące do całości. W kuchni powinien się znaleźć także zegar lub minutnik – wskaże on nam godzinę ugotowania makaronu, ryżu czy stopień wypieczenia ulubionego ciasta.
Wszystko na swoim miejscu
W kuchni i jadalni wszystko musi być na swoim miejscu. Tylko dzięki temu zapanujemy nad chaosem prawdziwego gotowania z pasji. Dobra organizacja to podstawa – szybciej znajdujemy potrzebne przedmioty, szybciej również odkładamy je na miejsce, łatwiej sprzątamy po codziennych posiłkach.
Po pierwsze warto zaopatrzyć się w słoiczki i pudełeczka do przechowywania żywności, jak również w specjalne pojemniczki na przyprawy, które zapobiegną wietrzeniu przypraw i wzmocnią ich aromat. Hermetyczne pudełeczka na żywność pomogą również w zachowaniu porządku w lodówce, a jest to niezwykle ważne, żeby żywność zawsze pozostawała świeża, a zapachy nie łączyły się wzajemnie. Ważny jest również odpowiedni stojak na noże, który będzie na tyle solidny, że nawet te mocniejsze i cięższe sztuki go nie przeważą. Szczególnie ważne to jest w kuchni, gdzie przebywają dzieci, które łatwo mogłyby takie akcesorium – nawet przez przypadek – przewrócić i zrobić sobie krzywdę.
Do szuflad warto zakupić specjalne kuchenne przegródki i pudełka z uchwytami. Koniec z „przewalaniem” ich do góry nogami by cokolwiek odnaleźć, od teraz wystarczy jedynie podnieść pudełeczko za uchwyt i sprawdzić zawartość odpowiedniej kieszonki.
Szyna kuchenna, taka jak przedstawiona na zdjęciu poniżej, to również świetny sposób na zagospodarowanie przestrzeni na ścianie. To z drugiej strony podstawa uporządkowania kuchennego asortymentu. Należy zauważyć, że szyna zamontowana jest na ścianie zaraz nad kafelkami, a więc wszystkie przywieszone przedmioty opierają się bezpośrednio o kafelki. To bardzo ważne, ponieważ zazwyczaj szynę taką umieszcza się w tak zwanej „mokrej” strefie kuchni. Naczynia, kubeczki, łopatki, łychy kuchenne – wszystko to umyte będzie ociekać wodą, a przecież nie może zabrudzić ściany. Kafelki za to łatwo i szybko się zmywają.
Kuchenne „must have” – czyli o czym pomyśleć urządzając kuchnię
Wybierając półki pomyślmy o tych wysuwanych, z których łatwo będzie wyciągnąć każdy garnek czy patelnię, bez robienia zbytniego hałasu i bez długotrwałego szukania. Do większych półek warto zakupić tak zwane „półeczki wstawiane”, które w środku stworzą nam swoiste schodki i więcej miejsca na układanie kuchennych drobiazgów oraz zastaw. Warto pomyśleć również wcześniej o segregacji odpadów, zwłaszcza w świetle nowego prawa. Różnokolorowe kubełki kupić można w każdym większym sklepie z wyposażeniem domowym.
Oczywiście w nowym domu przyda się również zastawa kuchenna (w tym talerze płytkie oraz głębokie i przynajmniej parę miseczek), szkło i kieliszki do wina, szklanki i kubki dla koneserów kawy, salaterki lub miski na świeże owoce i warzywa oraz kuchenne ręczniki i serwetki. Przydatne mogą się okazać również kuchenne tekstylia, które posłużą również w jadalni.
W co jeszcze warto się zaopatrzyć? Lista zakupów do nowej kuchni
Nasza lista pozostałych kuchennych niezbędników: noże, deski do krojenia (przynajmniej dwie, jeśli mieszkamy z całą rodziną i posiłki będą przygotowywane wspólnie), ostrzałki do noży, naczynia żaroodporne, blachy i fikuśne foremki do pieczenia w różnych kształtach, fartuchy, uchwyty do naczyń i kuchenne rękawice, mieszadła, rondle, czajniki, łopatki i łychy do zup, krajalnice do owoców i warzyw, wyciskarki, lejek, tarka, łopatki gumowe, pędzelki do ciast i ciasteczek, trzepaczki, frytownice, otwieracze do konserw i korkociąg (niezwykle przydatny w każdym domu, zwłaszcza, że sylwester tuż-tuż!). To zapewne nie wszystkie przydatne i potrzebne akcesoria, ale z pewnością jedne z najbardziej podstawowych.
Dekoracji ciąg dalszy
Z dekoracji wybrać można dodatkowo świeże kwiaty, a jeszcze lepiej – świeże zioła. W figlarnych i ręcznie malowanych donicach zasadzić można pachnący szczypior, bazylię czy koperek. Świetny dodatek dekoracyjny i cudowna uczta dla zmysłów! Ramki i obrazki w kuchni to raczej kiepski pomysł. Ściany szybko się brudzą, zachodzą tłuszczem, a w strefie „mokrej” wodą. Poza tym w kuchni mamy do czynienia z różnymi temperaturami i silną parą – nie sprzyja to takim dekoracjom.